VETERINARSKA POSTAJA
SEVNICA
Mala in velika praksa

Sterilizacija/ kastracija psov in mačk

 

Trenutno se v svetu sterilizacija še vedno uporablja kot izborna oblika kontracepcije, saj je ireverzibilna – nepovratna. Raziskovalci po celem svetu se trudijo odkriti enostavnejšo in predvsem cenejšo kontracepcijsko metodo, ki bi zagotovila permanentno izgubo reprodukcijske sposobnosti. Kljub vsem naporom različnih svetovnih organizacij za zmanjševanje populacije prostoživečih živali, pa se število psov in mačk vsako leto veča. Zato se sterilizacija še vedno priporoča za preprečevanje povečevanja števila prostoživečih živali, njihovega trpljenja in prenosa bolezni.

Kako?

Kirurške metode pri katerih se odstranijo spolni organi (jajčniki, moda) so ovariectomija (OVE) – odstranitev jajčnikov in ovariohisterectomija (OVH) – odstranitev jajčnikov in maternice pri samicah, ter kastracija (castratio) - odstranitev mod pri samcih. V nekaterih državah se kot metodo sterilizacije uporablja ovariohisterektomijo(OVH) z namenom preprečevanja obolenj maternice. Vendar so z novejšimi raziskavami ugotovili, da tako kratkoročne kot daljnoročne komplikacije pri OVH ali pri OVE metodi niso pokazale ustreznih prednosti za odstranjevanje maternice pri rutinskih sterilizacijah zdravih psic. Zato se metoda OVH uporablja le pri starejših psicah, pri katerih se je uporabljalo hormonsko terapijo za preprečevanje gonitve.

 

Gre za povsem rutinske posege v splošni anesteziji z uporabo analgetikov in antibiotikov za optimalno okrevanje v domači oskrbi.

 

Prednosti:

Z odstranitvijo jajčnikov preprečimo nastanek tumorjev in cist na jajčnikih kakor tudi vse bolezni povezane s spolnimi hormoni kot so vaginalna hiperplazija in bolezni maternice.         Tumorji na seskih so najbolj pogosti tumorji pri psicah, pri mačkah se pojavljajo redkeje (so pa v 85% maligne narave). Obstajajo podatki tudi o pasemski predispoziciji (siamke, domača kratkodlaka mačka, pudlji, španjeli, jazbečarji), vendar so spolni hormoni tisti, ki imajo največji vpliv na nastanek tumorjev. Zelo pomembna je tudi starost živali, za 99,5% se zmanjša možnost nastanka malignih tumorjev, če so psice sterilizirane pred prvo gonitvijo in za 92%, če so sterilizirane pred drugo gonitvijo. Medtem, ko sterilizacija po več kot 2 estrusih oziroma starosti več kot 2,5 leti, skoraj nima več vpliva na zmanjševanje nastanka malignih tumorjev na seskih, v večji meri pa prepreči nastanek benignih tumorjev. Pri mačkah se možnost za nastanek malignih tumorjev prepreči s sterilizacijo pred 6. mesecem starosti v 91%, pri starosti enega leta v 86%, medtem ko sterilizacija po 2. letu starosti nima več vpliva na nastanek omenjenih tumorjev.

 

Kastracija (obojestranska odstranitev testisov) psov in mačkov ima, poleg permanentne izgube reprodukcijske sposobnosti, tudi profilaktični in terapevtski učinek na bolezni povezane z moškimi spolnimi hormoni (androgenimi hormoni) kot so benigna hiperplazija prostate, kronični prostatitis (vnetje prostate), perinealni tumorji in hernije, tumorji in vnetja testisov ter obmodka.

 

Sterilizirane/kastrirane živali imajo tudi dokazano daljšo življenjsko dobo.

 

Možni nezaželjeni zapleti:                    

Urinarna inkontinenca (nehoteno uhajanje urina) se pri steriliziranih psicah pojavlja nekje med 3 -21%, odvisno od podatkov v različni literaturi. Pojavi se lahko kmalu po sterilizaciji ali celo do 10 let po operaciji. Največkrat je vzrok zmanjšanje sposobnosti zapiranja sečnice, velik vpliv na nastanek ima tudi telesna teža (pri psicah, težjih od 20 kg je pogostnost 30%, pri lažjih le 10%) , pasma (boxer, doberman, bobtail, veliki šnavcer in rotweiler pogosteje) in starost ob sterilizaciji (starost pod 3 meseci in po prvi gonitvi močno poveča možnost nastanka). V večini primerov se lahko uspešno nadzira z uporabo zdravil.

Debelost se lahko pojavi tako pri steriliziranih kot tudi pri nesteriliziranih psicah, kar je odvisno od številnih drugih dejavnikov (vrsta hrane, pasma, stopnja fizične aktivnosti), vendar raziskave kažejo, da so sterilizirane živali veliko bolj nagnjene k pridobivanju odvečne telesne teže. Živali, ki so bile zgodaj sterilizirane ali kastrirane (pri psih pred 6. mesecem starosti) lažje samoomejujejo svojo prehrano in vzdržujejo pravo telesno težo ob hranjenju po želji kot živali, ki so bile sterilizirane kot odrasle. Je pa vzdrževanje pravilne telesne teže zelo pomembno, saj prekomerna teža močno poveča možnosti za nastanek drugih bolezni.

Diabetes mellitus (sladkorna bolezen) se lahko pojavi v povezani s prekomerno težo pri steriliziranih mačkah, nekoliko večji riziko za nastanek so opazili tudi pri kastriranih psih. Pri psicah se zviša raven glukoze zaradi spolnega hormona progesterona (brejost, metestrus, terapevtsko dajanje progestina) in v teh primerih je sterilizacija eden glavnih načinov zdravljenja diabetesa.

V eni od obširni raziskav pri mačkah je bilo ugotovljeno, da sta sterilizacija in debelost dejavnika tveganja za nastanek FLUTD – bolezni spodnjih delov sečil pri mačkah.

 

Torej. S temeljitim pogovorom z veterinarjem o najbolj optimalnem času izvedbe posega pri vašem ljubljenčku lahko zagotovite, da bo to zanj čim manj stresno stanje. Ob nadaljni skrbi za njegovo zdravje s pravilno prehrano in dovolj gibanja, pa boste lahko prejeli vse bonitete, ki jih ponuja sožitje z živaljo. In teh sigurno ni malo…

 

 

Mojca Osredkar, dr.vet.med.

 

Vir: www.ivis.org

DEŽURSTVO

Dežuramo vse dni v tednu 24 ur na dan!

 

Tel.: 07 81 60 210

VPRAŠAJTE NAS

Če imate za nas vprašanje, nam ga lahko pišete na  vet.post.sev[at]siol.net ali nas pokličete in z veseljem vam bomo pomagali.